Fågellokaler i Södertälje och Nykvarn


Lokalbeskrivningar

StjOF´s område är Södertälje och Nykvarns kommuner. Tyngdpunkten av intressanta lokaler finns i Tullgarn-Mörkö-området men även på andra ställen finns platser värda ett besök. Då är det oftast våtmarker samt i viss mån skogs- och myrområden. Nedan följer korta beskrivningar av ett urval lokaler. Fler lokaler kommer att läggas till inom kort.



Länktips

Förutom på den här sidan kan du hitta information om naturområdet inom vårt område på andra ställen på nätet. Nedan följer ett par länkar.

 Södertälje kommuns naturvårdssida
 Naturreservat i Nykvarns kommun





Tullgarnsområdet

Området kring Tullgarns slott erbjuder en rik variation av naturområden intressanta för fågelskådning. I första hand är det havsvikarna på båda sidor om slottet samt Tullgarnsnäs ca 1 km öster om slottet som bör nämnas. Beroende på årstid är också fälten kring slottsområdet samt lövlundarna och hagmarkerna vid Tullgarnsnäs och vid slottet intressanta.

Tullgarn - Häggnäsviken


Häggnäsviken vid Tullgarn. Fotograf: Göran Sundholm

Just öster om slottet ligger Häggnäsviken som är en tämligen vid och grund havsvik, delvis kantad av vass. Delar av stränderna, främst i inre delen av viken samt längs stranden upp mot slottet kan samla rastande vadare vid rätt årstid. Viken kan överblickas från ett fågeltorn som nås från slottsområdet.
 Mer info om Häggnäsviken

Tullgarn - Västerviken


Västerviken vid Tullgarn. Fotograf: Göran Sundholm

Väster om Tullgarns slott ligger Västerviken. Liksom Häggnäsviken på slottsuddens andra sida är detta en havsvik som i de inre delarna har stränder som lockar rastande vadare under flyttningstid. Omgivande strandängar kan också vara intressanta att bevaka.
 Mer info om Västerviken

Tullgarn - Näset


Tullgarnsnäs. Fotograf: Göran Sundholm

Tullgarnsnäs ligger två havsvikar öster om Tullgarns slott. Näsetområdet har en varierad natur med en stor lövlund, hasselbackar, vidsträckta betade strandängar, vassar, vadarstränder och havsskär. Området lämpar sig mycket bra både som skådarlokal och allmänt strövområde.
 Mer info om Näset

Mörkö

Mörkö bjuder på varierad och vacker natur och är värt ett besök året runt. Det är framförallt den norra delen som brukar locka fågelskådare. Där finns strandängar, slättsjön Sandasjön samt stora åkrar som kan locka rastande fåglar. Förutom detta kan det t ex vara värt att lyssna efter ugglor i skogsområdena på vårvintern samt på våren besöka lövskogarna på Eriksö och Kålsö på södöstra delen av ön. Sundet mellan Mörkö och fastlandet lockar rastande sjöfågel i flyttningstider samt på vintern och är ett flyttstråk som kan vara givande att bevaka.

Mörkö - Sandasjön


Sandasjön på norra Mörkö. Fotograf: Göran Sundholm

Strax söder om Hörningsholms slott på norra Mörkö ligger Sandasjön. Det är en tämligen igenväxt slättsjö med omgivande jordbruks- och ängsmark. Sjön kan hysa häckande simänder men kanske är det omgivningarna som är mest intressanta. T ex brukar de sanka områdena kring sjöns utlopp vara bra för nattsångare och de omgivande fälten är intressanta för rastande fåglar.
 Mer info om Sandasjön

Mörkö - Björkarösund


Björkarösund på norra Mörkö. Fotograf: Göran Sundholm

Strandängarna och sundet mellan norra Mörkö och fastlandet bildar lokalen Björkarösund. De öppna och delvis sanka markerna lockar rastande fåglar av många kategorier. Vadare påträffas på stränderna och sjöfågel i sundet.
 Mer info om Björkarösund

Simsjön


Simsjön. Fotograf: Göran Sundholm

Simsjön är en restaurerad fågelsjö som ligger väster om Järna. Reglering av vattenytan samt röjning och andra åtgärder har skapat en intressant lokal för framförallt häckande fåglar. Ett fågeltorn ger möjlighet att överblicka sjön.
 Mer info om Simsjön

Lina-området


Lina lersjö. Fotograf: Göran Sundholm

Lina naturreservat är ett stadsnära naturområde med varierad natur och trevliga strövstigar. Den mest intressanta delen för fågelskådning är lersjön där det även finns ett fågeltorn.
 Mer info om Lina-området